Mitochondriën, tot een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn, het zijn namelijk de energiecentrales van je cellen. En energie heb je nodig bij alles wat je doet; niet alleen bij een rondje hardlopen, maar ook bij geconcentreerd werken.

In je mitochondriën wordt energie gemaakt uit suikers, vetten en eiwitten. Functioneren je mitochondriën niet goed, dan maken ze weinig energie aan en heb jij dus een laag energieniveau.

Schade aan je mitochondriën is volgens deskundigen de belangrijkste oorzaak van veroudering. Deze schade kan ontstaan door te weinig zuurstof in de cellen als gevolg van bijvoorbeeld ongezond eten. Ook voedselallergieën, darmfunctieproblemen en stress hebben een negatieve invloed op de werking van mitochondriën.

Wat kan je doen om deze schade tegen te gaan en zelfs te herstellen?

  1. Mijn eerste advies: gezond eten. Vitaminen en mineralen, zoals vitamine C en E en magnesium, heb je nodig om je mitochondriën te ondersteunen in hun taak. Zorg voor voldoende eiwitten en vetten voor de aanmaak van mitochondriën. Daarnaast zijn water, groene thee, fruit, groenten en vette vis goed voor je energieniveau.
  2. Ten tweede: voldoende bewegen. Door spieren te stimuleren, kan storing in je mitochondriën worden opgeheven. Ook de aanmaak van mitochondriën wordt gestimuleerd door te sporten. Door nuchter te bewegen, dus sporten vóór je ontbijt, maak je meer mitochondriën aan. Vooral krachttraining is goed, want daarmee bouw je meer spiermassa op. En meer spiermassa, betekent meer mitochondriën en daarmee meer energieproductie.

Andere tips

Goede nachtrust, niet roken, geen of matig alcoholgebruik zijn belangrijk voor gezonde mitochondriën. Laat ook de tandarts je gebit checken op ontstekingen en wees alert op ontstekingen in maag en darmen. Tot slot, ga stress tegen! Heb je hier hulp bij nodig, raadpleeg een coach. Bureau voor Vitaliteit staat in ieder geval voor je klaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste vitaliteitsnieuws.
!
!

Lees onze privacyverklaring om te zien hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top