Familie, vrienden, collega’s, buren, kennissen, de kassière en de glazenwasser; sociale contacten zijn van levensbelang. Dat is biologisch gezien zo; een baby heeft geen overlevingskans zonder liefhebbende verzorgers. Maar ook van oudsher is het noodzakelijk. In de oertijd moest je wel bij de groep horen voor bescherming tegen roofdieren, hulp bij het vinden van eten, voor warmte in koude nachten en troost.

Eenzaamheid en ziekte

Ook nu nog zijn je sociale contacten van levensbelang. In zijn boek “Eenzaamheid” toont neuroloog en psycholoog Manfred Spitzer wat de gevolgen van eenzaamheid zijn. Eenzame mensen hebben vaker infecties, een hoge bloeddruk en stofwisselingsziekten en krijgen gemiddeld eerder te maken met kanker, hart- en vaatziekten, depressies en dementie. Eenzaamheid veroorzaakt namelijk stress, met als gevolg chronische en op lange termijn dodelijke ziekten. Het sociale isolement heeft hierbij een versterkend effect: er is minder hulp beschikbaar, minder mensen die je steunen en dat geeft een nóg eenzamer gevoel. Zeker bij psychische ziekten kunnen mensen zich verder afsluiten, wat leidt tot meer eenzaamheid.

Verbinding en gezond oud worden

Het belang van verbinding met anderen is ook één van de levenslessen die Dan Buettner meegeeft naar aanleiding van zijn onderzoek naar Blue Zones. Buettner heeft vijf gebieden in de wereld onderzocht waar bovengemiddeld veel mensen gezond en gelukkig 100 jaar en ouder worden. Dit worden Blue Zones genoemd. De bewoners ervan staan op een vitale wijze in het leven en ook zij hebben warme familiebanden en een groot sociaal netwerk. Sommige ouderen wonen in bij hun kinderen of maken deel uit van een hechte groep die op elkaar letten en elkaar ondersteunen. Tevens maakt men vaak deel uit van een geloofsgenootschap.

Je sociale netwerk

Uiteraard heeft iedereen andere behoeften met betrekking tot verbinding en contact en verschilt de grootte van ieders “ideale” sociale netwerk. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat je sociale omgeving bestaat uit drie kringen:

  • beste vrienden
  • goede vrienden
  • kennissen

De omvang van het netwerk verschilt van persoon tot persoon. Wel is duidelijk dat deze kringen met elkaar samenhangen: veel beste vrienden betekent vaak ook veel goede vrienden en veel kennissen. Dit hangt samen met bepaalde karaktereigenschappen, zoals je inlevingsvermogen en mate van egocentrisme.

Ook je familie en je collega’s maken deel uit van je sociale contacten. Familie kan je een sterk gevoel van verbondenheid en geborgenheid geven. Met je collega’s breng je vaak meer tijd door dan met je beste vrienden. Onderzoeken tonen aan dat een goede relatie met je collega’s ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt en minder stress ervaart. Dat is prettig voor jezelf, maar ook voor je werkgever. Gelukkige werknemers zijn vaak gemotiveerder en durven creatiever te zijn.

Eenzaamheid op het werk

Door het nieuwe werken en de nadruk op efficiency zien we echter dat werknemers steeds eenzamer worden. Er wordt minder samengewerkt, een vraag wordt per mail gesteld en de nadruk ligt op het halen van targets en KPI’s. Dit zorgt ervoor dat mensen minder contacten hebben op de werkvloer en daardoor minder snel een vraag stellen of iets durven te bespreken. En dat verhoogt weer het gevoel van stress.

Voor het management ligt hier dus een taak, want eenzaamheid veroorzaakt stress en stress maakt ziek. Als leidinggevende is het raadzaam om sociale ondersteuning te bieden, werknemers te betrekken, erkenning en waardering te tonen. Loop eens naar een collega toe om iets te overleggen, vraag bewust iederéén mee als je gaat lunchen (of beter: lunchwandelen 😊) en maak de werksfeer bespreekbaar. Hierdoor hou je de sfeer open en dat komt de sociale contacten én de vitaliteit op de werkvloer ten goede.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste vitaliteitsnieuws.
!
!

Lees onze privacyverklaring om te zien hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top