Stijgt het verzuim binnen jouw organisatie? Check de risicofactoren! Uit onderzoek blijkt dat de volgende factoren het risico op langdurig verzuim en met name burn-out beïnvloeden:

 • slechte werksfeer
 • gebrek aan autonomie
 • te hoog werktempo
 • gemis aan creatieve inbreng
 • eentonig werk
 • geen plezier in het werk
 • hoge tijdsdruk

Wat kan jij doen om je werknemers te ondersteunen in het voorkomen van een burn-out? Een deel van de steun zit in de stijl van leidinggeven, is uit onderzoek onder bijna 7500 werknemers gebleken. Vertrouwen en transparantie zijn daarbij sleutelwoorden:

 1. Eerlijke behandeling. Een werknemer die zich achtergesteld voelt, vriendjespolitiek of oneerlijke beloning ervaart, heeft meer dan 2 keer zoveel kans op een burn-out. Vertrouwen in je leidinggevende zorgt voor een psychologische band en een gevoel van zingeving.
 2. Redelijke werkdruk. Zelfs een goed presterende werknemer kan zich radeloos voelen onder een onredelijke werkdruk. Bij een te hoge werkdruk zoekt een werknemer naar steun en ondersteuning van de manager. Bied deze steun.
 3. Duidelijkheid over verantwoordelijkheden en (prestatie)doelstellingen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 60% van de werknemers exact weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Deze onzekerheid put mensen uit. Zorg dus dat de verwachtingen helder zijn, dat scheelt een hoop kopzorgen!
 4. Communicatie en steun vanuit de manager. Voel je als werknemer dat je manager achter je staat? Of voel je je geïntimideerd en geconfronteerd? Werknemers die zich gesteund voelen door hun manager hebben 70% minder kans op een burn-out.
 5. Redelijke deadlines. Natuurlijk is dit niet in alle gevallen en alle beroepen haalbaar, maar stem waar mogelijk samen een redelijke termijn af. Vaak zorgt een onredelijke deadline voor een sneeuwbaleffect: als je de ene deadline niet haalt, lukt het ook niet om de volgende te halen.

Wil je hierover advies of een vrijblijvend gesprek? Neem contact op!

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste vitaliteitsnieuws.
!
!

Lees onze privacyverklaring om te zien hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top