Is het je ook opgevallen? De laatste weken hoor en lees je veel over werkstress, werkdruk en burn-out. Wat is er aan de hand?

Allereerst is in de afgelopen jaren het gevoel van werkdruk bij werknemers toegenomen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat tussen 2007 en 2017 werknemers meer hoge taakeisen ervaren, zoals heel snel moeten werken of heel veel werk moeten doen. Het gevoel van autonomie is in deze periode echter gedaald.

De combinatie van hoge taakeisen en lage autonomie zorgt voor een risico op werkdruk, met als gevolg werkstress. Denk je maar in: je moet aan veel eisen voldoen en hebt weinig invloed op de uitvoering ervan.

Ten tweede ervaren werkgevers werkdruk als een groot arbeidsrisico. Het aantal werknemers met burn-out klachten is tussen 2007 en 2017 gestegen van 11% naar 16%. Een werknemer met burn-outklachten voelt zich uitgeput, waardoor het aantal verzuimdagen en ook de verzuimkosten stijgen.

Als je bedenkt dat de gemiddelde duur van psychisch verzuim 180 dagen is en een verzuimende werknemer gemiddeld €250 per dag kost, zijn daarmee de gemiddelde kosten voor psychisch verzuim van een werknemer €45.000,-.

Zowel werkgevers als werknemers geven aan dat ze werkdruk willen aanpakken. Hoe zorg je er als goed werkgever dan voor dat je werknemers meer werkplezier ervaren? Hieronder enkele tips:

  • Stimuleer gezonde gewoontes, oftewel een gezonde leefstijl. Organiseer een vitaliteitsevenement, een wandelchallenge of bied maandelijks een proefles van een wisselende sport aan;
  • Verbreed en verdiep de kennis van je werknemers over stress, zodat men de signalen herkent en kan ombuigen. Bureau voor Vitaliteit biedt hiervoor diverse workshops aan, bijvoorbeeld “Herken je werkstress” of “De kracht van ontspanning.”;
  • Maak je je zorgen over een werknemer? Coaching kan uitkomst bieden!

Bureau voor Vitaliteit helpt jou graag bij het vergroten van het werkplezier voor je werknemers. Interesse? Neem contact met ons op!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste vitaliteitsnieuws.
!
!

Lees onze privacyverklaring om te zien hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top