Vaak krijg ik de vraag: “Vitaliteit, wat is dat nou precies?”. Mensen kunnen zich er van alles bij voorstellen, maar de beschrijving ervan geven is lastig. En dat begrijp ik, want gaat het nu over omgaan met stress, of over gezond eten en afvallen? Of juist over sporten?

Eigenlijk is vitaliteit dit alles bij elkaar én nog meer!
Vitaliteit betekent letterlijk “levenskracht”. Bureau voor Vitaliteit hanteert een Vitaliteitsmodel, dat de verschillende dimensies van vitaliteit laat zien én de samenhang ervan. Want alle dimensies zijn nodig om in balans en vitaal te blijven en dus in je kracht te staan.

Ik sta kort stil bij elke dimensie:

Als je kijkt naar gezonde gedachten, dan gaat het om vragen als: Is jouw glas meestal half vol of half leeg? Kan je omgaan met de drukte op je werk of thuis? En kan je stress loslaten en gaan genieten?
Met andere woorden: Waar krijg jij energie en waar krijg je stress van?

Gezonde voeding lijkt een inkoppertje te zijn. Maar wat voor de ene persoon gezond is, is dat niet persé voor een ander. Heb je een zittend beroep of beweeg je juist veel? Wil je afvallen? Eet je vegetarisch of juist niet? Dat heeft allemaal invloed op wat voor jou gezonde voeding is.
Dus: Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit en past dat bij jouw leven en leefstijl?

Hetzelfde geldt voor gezonde beweging. Hoe kijk jij aan tegen sporten en bewegen? Gruwel je ervan? Of heb je een doel, zoals fitter worden of een halve marathon lopen? Zorg je na het sporten voor voldoende rust om weer op te laden?
Kortom: Hoeveel beweeg en ontspan je?

Als we het hebben over sociale contacten, gaat het er om of je bij voldoende mensen terecht kan als dat nodig is. Van nature willen we “erbij horen”, maar niet iedereen heeft behoefte aan dagelijks contact met familie, vrienden, kennissen, buren en collega’s.
De vraag is dus: Heb je voldoende sociale contacten?

Zingeving is misschien wel de meest lastige dimensie. Want waar sta je ’s ochtends voor op? Waar streef je naar? Waar word jij gelukkig van?
Het gaat over: Heb jij een doel in jouw leven?

Het Vitaliteitsmodel helpt je om vitaliteit in kaart te brengen.
Ik help je graag dit te doen voor jouw organisatie, jouw medewerkers óf voor jezelf!
Neem contact met me op: [email protected] of bel: 06-24480211.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste vitaliteitsnieuws.
!
!

Lees onze privacyverklaring om te zien hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top